Waarde van postzegels

Hoeveel is mijn postzegelcollectie waard?

Eerst en vooral : verrassingen komen zelden voor, als het ècht een goeie collectie is dan weet (of wist) de verzamelaar dat.
Maar toch, mijn record staat op uitbetaling van 400.000 euro aan 1 familie, dus postzegels hebben wel degelijk waarde!

Vaak wordt gezegd dat postzegels momenteel geen waarde meer hebben. Dat is echter pertinent onwaar.  Een verzameling heeft altijd een waarde, al was het om een andere verzamelaar een plezier mee te doen.
Het is zonde om iets waar een verzamelaar jaren aan verzameld heeft gewoon weg te gooien.

Net als het feit dat er geen verzamelaars meer zouden zijn.
Verzamelaars worden ouder en ouder, dat is zeker. Maar verzamelaars die nu 60 zijn, die gaan nog een hele tijd mee en zullen nog lange tijd zegels kopen.
En die kopers heb je nodig om een goeie prijs te krijgen voor uw verzameling.
Het aantal verzamelaars in België wordt momenteel geschat op een goeie 5000.  Dit op basis van abonnees tijdschriften, oplage van de catalogus, oplage van de moderne zegels,..

Het probleem bij de verkoop zijn ook niet zozeer de gevorderde collecties, het probleem om een redelijke prijs te krijgen zit in de basiscollecties.

Verzamelingen buitenland zijn makkelijk verkoopbaar, net als gevorderde thematische collecties uit de jaren 80.
Als ze postfris zijn, gestempelde thematische zegels vinden moeilijk een nieuwe koper.
Grote hoeveelheden gestempelde zegels uit de jaren 60/70/80/90 zijn quasi onverkoopbaar (botje of botjes genaamd).

Cataloguswaarde tegen werkelijke waarde.
Bij verkoop van een verzameling speelt de cataloguswaarde geen doorslaggevende rol. Er worden verzamelingen verkocht ver boven de cataloguswaarde, en er worden samenstellingen verkocht voor minder dan een procent van de cataloguswaarde.
De catalogus is uitgegeven door handelaars, voor verzamelaars, een catalogus geeft een leidraad als je iets wil kopen of ruilen.
Verder is er ook het onderscheid in kwaliteit : een postzegel die postfris is, zonder scharnier, zal bij verkoop een hoger percentage waard zijn van de cataloguswaarde dan diezelfde zegel ongebruikt met scharnier.
Wat ik u dus zeker kan afraden is een nieuwe catalogus kopen en alle zegels optellen in uw verzameling. Niet alleen zal u veel tijd kwijt zijn, maar u zal gegarandeerd heel teleurgesteld zijn.

Bij schattingen voor de verzekering komt er nog een belangrijke factor bij : wil u verzekerd worden voor de waarde, of wil u verzekerd worden voor de vervangingswaarde? Dat is een enorm verschil!
In het tweede geval wordt ook de aankoop kost, materiaal, werkuren enz. in overweging genomen.
Een vrijblijvend eerste gesprek zal dit duidelijk maken.

Een speciaal geval zijn de gouden postzegels. Dit lijkt en klinkt spectaculair, maar in werkelijkheid is de waarde heel beperkt.

Een vraag die vaak terugkomt is de waarde van Duitse zegels uit de Tweede Wereldoorlog. Het antwoord daarop is simpel : deze hebben zelden een waarde. De oplages zijn enorm, en vele verzamelaars hebben deze bijgehouden.  Hitler, hakenkruisen en enorme bedragen in miljoenen en miljarden marken spreken tot de verbeelding, maar dat waren nu eenmaal de gebruikszegels in die tijd.

Bekijk zeker ook even de vaakgestelde vragen op deze site!

Hoe kan ik u helpen?

Via het contactformulier kan u eenvoudig contact opnemen voor een vrijblijvende schatting.