Zit uw verzameling in een oud Wereld album?  Dat kan interessant zijn!

oud wereldalbum

Misschien bent u op deze site gekomen omdat u een oud Wereldalbum te koop hebt? Enkele merken : Schaubek Verlag, Album Permanent Richard, Moens, Schwanenberger,….

Sinds rond 1870 bestaan er speciale albums, waarin je alle postzegels die er op dat moment uitgegeven waren kon inkleven.

De eerste verzamelaars deden dit volop, want er bestonden nog geen andere albums om de verzameling netjes in te presenteren.

Deze albums kunnen een ware schatkamer zijn van de eerste uitgaven.  Wetende dat we sinds 1840 postzegels hebben, is het niet zo moeilijk te bedenken dat het de eerste 50 jaar vrij eenvoudig moet geweest zijn om zelfs de duurste zegels te pakken te krijgen.

Eerst het goede nieuws : die albums worden goed verzameld en worden steeds vlot verkocht.  Ofwel omdat er interessante/betere postzegels in zitten, ofwel omdat het boek op zich interessant is.  Deze boeken worden namelijk OOK verzameld, zelfs leeg.

Jammer genoeg zijn er meestal 2 belangrijke problemen

  1. De kwaliteit : meestal zijn die zegels muurvast ingekleefd, en quasi onmogelijk om ze zonder schade los te maken.  En 150 jaar geleden had men ook andere kwaliteitsnormen voor de zegels zelf : meestal werd de zegel gewoon van de brief gescheurd en zo in het album gekleefd.
  2. De staat van het boek : meestal gaan die boeken als tussen de 100 en 150 jaar mee, en hebben vele verzamelaars er hun gading in gezocht.  Concreet : het album wordt verkocht, een verzamelaar neemt er uit wat hem kan interesseren en verkoopt het album dan weer door.  Het resultaat is dan een “geplunderd” boek.

Ondanks deze opmerkingen, verdienen dergelijke boeken steeds een nauwkeurig onderzoek!

 

oude belgische postzegels in wereldalbum
oude nederlandse postzegels in wereldalbum
oude duitse postzegels in wereldalbum