Verkopen of bijhouden?

Wordt mijn verzameling niet meer waard, hoe ouder ze wordt?

Niemand kan in de toekomst kijken, maar het ziet er niet goed uit voor verzamelingen.
Daar zijn 2 verklaringen voor :
De verzamelwereld mist ondertussen reeds 2 volledige generaties die geen postzegels meer verzamelen.
Er zijn weinig veertigers en bijna geen twintigers die nog verzamelen.
En dat is slecht nieuws voor de basiscollecties, want het wordt moeilijker en moeilijker om daarvoor een koper te vinden.

Een verzamelaar is nu gemiddeld 60 jaar oud, en heeft vermoedelijk al zijn hele leven verzameld.
Dit is ook een van de redenen waarom interessante stukken op dit moment een goeie prijs halen. Vele verzamelaars raken heel compleet in hun collectie en zijn
enkel nog op zoek naar die speciale stukken. Huis is afbetaald, kinderen zijn het huis uit, het geld brengt niets op,… redenen genoeg waarom ze nu eindelijk beslissen om de laatste ontbrekende stukken aan te kopen.

Een andere verklaring is het feit dat mensen het “verzamelen” verleerd zijn. Gedurende tientallen jaren op continu geld uitgeven aan een hobby, daar tijd en energie in investeren, bijleren en bijlezen, clubs bezoeken… het is niet meer van deze tijd.
En die tijd komt niet meer terug.

En laten we wel zijn, als er iemand in het gezin, of de familie interesse had in postzegels bijhouden… dan was u niet op deze site terecht gekomen.

Het grote probleem is het vinden van een koper. Er is een enorm verschil tussen de “waarde” van een collectie en het vinden van iemand die deze “waarde” wil neertellen.
Als er geen minder gevorderde verzamelaars meer zijn om de collecties die massaal op de markt komen op te kopen, dan kunnen de prijzen ook alleen maar delen.
Nogmaals : tenzij voor de speciale dingen.

Er zijn overigens voorbeelden genoeg te vinden van verzamelgebieden die ondertussen volledig voorbij zijn : telecards, sigarenbandjes,…
Er bestaand ongelooflijke collecties hiervan, maar deze zijn onverkoopbaar voor een redelijk bedrag.